Menu
Kategorier

Skrevet af den 18 feb, 2017 under Ikke kategoriseret | 0 kommentarer

Make America Great Again

 

Vi lever i Trump tider. Man kan ikke se, læse eller lytte til nyheder uden at man bliver bombarderet med breaking news om USA’s nye præsident. Mestendels dårlige nyheder, hvis ikke direkte hån og latterliggørelse af denne så mærkværdige person, der nu har rollen som den vestlige verdens leder.

Derfor syntes jeg, at det måske var på sin plads, at jeg prøvede at finde ud af hvordan Donald Trump selv fremstiller sine mål og visioner. En hurtig søgning i min I-store var succesfuld og jeg kunne derfor bekvemt læne mig tilbage i stolen og på min I-phone læse ”Great Again” en form for kampagne kampskrift som han udgav i slutningen af 2015 og som er blevet genudgivet efter at han var blevet valgt til præsident.

Det første der slog mig ved ”Great Again” er det utroligt simple sprog der anvendes i bogen. Jeg tror aldrig, at jeg har læst nogen engelsksproget bog med så lavt et lixtal – men på sin vis kan man næsten høre Trumps stemme i hovedet når man læser bogen. Det her virker ikke som en bog skrevet af en flok spinddoktorer eller valgkampseksperter, men i stedet som mandens egne autentiske tanker og ideer, og det på godt og ondt.

Måske er det meget passende, at Trump lægger ud med at håne og nedgøre pressen og beskylde den for at være fuld af løgn – om end han også fremhæver, at der findes enkeltstående ærlige og dygtige journalister. Og han skriver åbent og ærligt, at han elsker at sige provokerende ting fordi det får pressen til at flippe ud og give ham en massiv gratis reklame når de kaster sig over hans udsagn og optræden. Og der har han sikkert fat i noget centralt. Lige meget hvor meget mainstream pressen nu fråder og raser mod Trump, så er han et monster som de selv har løftet til magten. En professionel reality stjerne siger selvfølgelig ikke bare skøre ting fordi han er skør, men fordi han ved, at det giver ham en medieopmærksomhed som er helt essentielt for at han som en politisk outsider med en relativt lille valgkampsbudget kunne nå ud til de amerikanske vælgere, ikke mindst til dem der ikke plejer at følge med i den politiske debat.

Hans næste emne er så de illegale indvandrere og den berømte mur – den skal bygges – om end Trump indrømmer at der delvist allerede er en mur nu og at dele af grænsen til Mexico forløber gennem et terræn hvor det ikke vil være praktisk muligt at opføre en. Ilegale indvandrere ser han som et kæmpe problem da de ofte er kriminelle og udnytter de sociale systemer – men han elsker indvandrere der kommer legalt til USA og er villige til at bidrage med at gøre USA great. Faktisk fremtræder han i ”Great Again” alt andet lige noget mere indvandringsvenlig end f.eks. vores hjemlige DF – måske også fordi han ikke roder sig ud i at fortælle hvad han mener om indvandrere med muslimsk baggrund.

Mht. udenrigspolitikken mener han, at Obama har været en dundrende fiasko, at USA har mistet international anseelse og at atomaftalen med Iran er en total katastrofe som skal laves om. Trump ønsker at USA skal have verdens største og mest veludrustede militær, men han vil helst ikke bruge det. USA skal ikke rode sig ind i alle mulige konflikter som ikke vedrører USA’s centrale interesser. Men hvis man skal bruge militæret, så skal man slå til hårdt og effektivt. Ikke noget med at trække røde linjer i sandet og så ikke ture bruge magt når linjen bliver overskredet. Interessant nok skriver han ikke noget om hvilken politik han vil føre overfor Rusland og Putin, som næsten ikke optræder i bogen. Til gengæld vil han føre en hård kurs overfor Kina og tvinge dem til a indgå handelsaftaler som sikrer de amerikanske arbejdspladser.

Det amerikanske uddannelsessystem flyder, de unge lærer ikke nok, hverken fagligt eller mht. f.eks. selvdisciplin eller vindermentalitet. Helst så han at undervisningsministeriet blev afskaffet og at lærernes fagforeninger blev knækket, så skolerne kunne overlades til lokalsamfundene og sættes fri til at konkurrere med hinanden og dermed blive bedre.

Obamacare er for dyr og for dårlig og skal afskaffes– men Trump insisterer på at alle amerikanere skal have adgang til en sundhedsforsikring. De menneskeskabte klimaforandringer er en gang varm luft. USA er velsignet med ufattelige energiressourcer som skal bruges til gavn for de amerikanske arbejdere og for at gøre landet uafhængigt af olien fra Mellemøsten. Økonomien skal sparkes i gang vha. massive investeringer i USA’s forfaldne infrastruktur, og ved en omfattende skattereform som skal fritage de fattigste for at betale skat, nedsætte skatten markant for middelklassen og nedsætte firmaskatten så der skabes flere jobs i USA. Dette vil blive fuldt finansieret via dynamiske effekter og ved at lukke for de riges muligheder for at snyde sig udenom at betale skat, og så ved at slå ned på spild og slendrian i det offentlige.

Det måske mest bemærkelsesværdige ved Trumps bog er hans afgrundsdybe foragt for politikere uanset partifarve. Han har i den grad forstået hvor mange der hader og foragter dem fordi de ofte ikke synes at have fattet hvad der sker i vores samfund og derfor heller ikke kan gøre noget overbevisende ved problemerne. Men Trump har vist ikke forstået, at han ikke kan løse USA’s problemer uden at samarbejde med de selvsamme mennesker som han fremstiller som nogle lallende fjolser.

Jeg må tilstå, at jeg på nogle enkelte punkter faktisk godt kan følge Trump. Jeg tror også, at ikke bare USA men hele den vestlige verden bør få bedre kontrol med sine grænser og må tage et opgør med Kina og andre lande, som eksporterer langt mere end de importerer og dermed skaber ubalance i den internationale handel og koster os al for mange gode industriarbejdspladser. Og det kan også meget vel være, at det er bedre, at vi forsøger, at investere os ud af krisen frem for at tro på at vi kan spare os ud af den sådan som Angela Merkel vil bilde os det ind. Men Trump synes at have set sig blind på sin egen succes og mangle en sund ydmyghed overfor hvor stort et projekt det er som han vil sparke i gang. Indtil videre har han været godt til at skabe forargelse hhv. underholdning – om man ser mere det ene eller det andet kommer nok an på hvor man står politisk. Men hvis Trump vil være andet end en blanding af en rød klud og en pauseklovn, så skal han snart i gang med at skabe resultater – dem lover han masser af – nu må han så til at levere.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *