Menu
Kategorier

Skrevet af den 7 jun, 2010 under Ikke kategoriseret | 3 kommentarer

Biskoppen og Maria Hjerte Kloster

Efter at pressen har genopdaget historien om de dybt problematiske forhold på Maria Hjerte Kloster/ Sostrup Kloster synes pressestemningen at gå i retning af at man mener, at biskop Kozon skulle have kontaktet politiet da Helene Hägglund og nogle andre personer kontaktede ham og fortalte ham om de utålelige forhold på klosteret, hvor abbedissen Moder Theresa har udsat flere nonner for diverse fysiske og psykiske overgreb.

Det er sikkert rigtigt, at biskop Kozon af moralske grunde burde have kontaktet politiet, men nu er det jo lidt naivt at tro at en katolsk biskop nødvendigvis kan lade sig styre af moralske forpligtigelser i en så betændt sag som forholdene på Maria Hjerte Kloster unægtelig er. Havde han været styret af moralske skrupler mht. Maria Hjerte Kloster have han i øvrigt også før Hägglunds henvendelse burdet se på forholdene, for at der var noget råddent ved Maria Hjerte Kloster og Moder Theresas lederstil var og er en kendt hemmelighed blandt katolikker med et nærmere kendskab til ordensliv i Danmark.

I stedet vil jeg mene, at der var tungtvejende grunde til at biskop Kozon var så tilbageholdene med at gribe ind overfor forholdene på Maria Hjerte Kloster som han var.

Kirkeretsligt set falder Maria Hjerte Kloster ind under den internationale cistercienserordens regi. Det er i sig selv en god undskyldning for at være tilbageholdene med at gribe ind overfor Moder Theresa da biskoppen simpelthen ikke var forpligtet til det – og kunne risikere at få problemer hvis han gjorde det. Jeg tvivler gevaldigt på om det havde gavnet biskop Kozons popularitet i Vatikanet hvis han havde politianmeldt Moder Theresa i stedet for at affinde sig med hvad cistercienserordenen ville gøre eller ikke gøre i forhold til hende.

I denne forbindelse må man ikke glemme at biskop Kozon er biskop for et miniputbispedømme med bare ca. 35.000 katolikker. Moder Theresa har derimod magtfulde venner i Vatikanet via sin familie. Moder Theresas familie, Brenninkmeijer familien, står bag firmaet C&A. De svømmer i penge, penge, som de bl.a. har brugt til at skaffe sig indflydelse i Cistercienserordenen. Theresas far har oven i købet en indflydelsesrig post i en ridderorden, som på tysk går under navnet ”Die Ritter vom Heiligen Grabe”, en hemmelighedsfuld orden hvis medlemmer har førende poster indenfor politik, erhvervsliv og den katolske kirke. Die Ritter vom Heiligen Grabe (på engelsk kaldes de for Order of Holy Sepulchre of Jerusalem) har tætte kontakter til Vatikanet. Og det er altså en meget uklog katolsk biskop som politianmelder en person med magtfulde venner i Vatikanet.

Set i det lys var biskop Kozon nok næsten modig, da han efter Hägglunds henvendelse ganske forsigtigt bad Vatikanet om at se på forholdene på Maria Hjerte Kloster. At han nu er blevet modigere mht. at bede Vatikanet om at gribe ind skyldes nok at pressen har presset ham op mod muren.

3 Kommentarer

  1. Med mit kendskab til den katolske kirke lyder Karen M. Larsens redegørelse sandsynlig. Der er økonomisk magtfulde grupper, der under skin af hengivenhed til kirken, øver et skjult, men særdeles effektivt pres på kirkens ledere for at ikke føre en politik, der er til skade for disse gruppers økonomiske og politiske interesser. Det være mafiaen i Italien, Opus Dei og Christi Legionærer. Ifølge det ansete amerikanske magasin National Catholic Reporter har Legionærerne i årevis givet store pengegaver til flere kardinaler i Rom for at undgå en disciplinærsag mod deres stifter, den mexicanske præst Maciel. Han havde i flere årtier seksuelt misbrugt drenge, men hver gang Ratzinger forsøgte at gribe ind, blev han bremset af den polske pave.

    Altså, selvfølgelig må man som biskop være forsigtig og lukke øjnene for uregelmæssigheder, begået af en abbedisse, når hendes stenrige far har bekostet opførelsen af klostret i Sostrup og derudover har tætte kontakter til de indflydelsesrige kardinaler i Rom. Godt, at Karen M. Larsen bringer disse aspekter frem i lyset.

  2. Tak Karen. Det er nemlig rigtigt hvad du skriver.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sostrup Kloster… – igen… « Leif Nørholms blog - [...] Det er den velkendte blogger Karen M. Larsen, som har “gjort” dette interessante indlæg: Biskoppen og Maria Hjerte Kloster…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *