Menu
Kategorier

Skrevet af den 7 sep, 2010 under Ikke kategoriseret | 7 kommentarer

Selvcensur eller medieskabt virkelighed?

Man skal læse meget før øjnene triller ud – men det var godt nok lige før det skete da jeg læste følgende  overskrift i Kristeligt Dagblad fra den 7.9.2010: ”Selvcensur har bredt sig til gymnasierne”. Og det blev ikke bedre da jeg læste artiklens indledning, der lægger op til at det er os religionslærere i gymnasiet, der i særlig grad skulle have dette problem. Tak skæbne, tænkte jeg, for jeg underviser jo i religion på et studenterkursus/hf-kursus med mange muslimer, og det uden, at jeg oplever at min undervisning er styret af frygt og selvcensur, så gad vide hvor Kristeligt Dagblad har deres viden fra?

Men som så ofte så viser det sig, at en avis koger suppe på en pølsepind. Hele balladen handler om, at en forfatter til en undervisningsbog om islam af forlaget er blevet bedt om at ændre på nogle forhold, som forlaget mente kunne give problemer.  Det er altså forlaget, og ikke gymnasielærerne, der er bange. Den pågældende bog ”Islamdebat” er i øvrigt mig bekendt ikke synderligt udbredt, så helt ærligt, hvad er problemet?

Problemet er at Kristeligt Dagblad forsøger at indgyde befolkningen den forestilling, at os der har vores daglige gang og arbejde blandt og med muslimer lever i frygt og bæven. At en avis, der ellers sælger sig som en ekspert mht. religion, på den måde farer frem med råb om bål og brand på baggrund af lidt smårøg fra et tåbeligt forlag er beskæmmende. Hvis man havde været bare den allermindste smule seriøs havde man altså lige taget en snak med andre religionslærere end den lærebogsforfatter, der med rette eller urette er små fornærmet over den behandling, som hans forlag har udsat ham for.

7 Kommentarer

 1. Vil du påstå, at du kan udtale dig ligeså kritisk over islam som overfor kristendommen? Jeg tillader mig at tvivle på, at det overhovedet ville falde dig ind sige noget, der kunne fornærme dine stolte muslimske krigere.

 2. Jeg vil ikke betegne mine muslimske elever/kursister som stolte muslimske krigere. Det hadbillede af muslimerne som medierne tegner har meget lidt at gøre med virkelighedens muslimer som jeg oplever dem.
  Muslimerne skal lære at deres religion – ligesom kristendommen – i religionsvidenskabelig forstand er et menneskeskabt fænomen. Religionsvidenskab handler ikke om at fornærme folk – men om at forstå religionerne bedre.

 3. desværre ser det ud til at være en tendens hos Kristeligt Dagblad. Engang betragtede jeg det som er seriøs avis. Nu gider jeg ikke læse skidtet.

  Se fx deres “anmeldelse” af Jespersens og Pittelkows seneste udgydelser.. pinligt.. og redaktørens ledere.. ren DF.. Føj!

 4. Kære Karen,

  Tak for dit indlæg. Jeg har været gymnasielærer i 28 år og aldrig oplevet, at selvcensur skulle være et problem for lærerne i undervisningen.

  Det jeg har oplevet er manglende civil courage forårsaget af frygten for at miste jobbet, og det havde intet med islam at gøre.

 5. Karen,

  Det er morsomt det du skriver. Når jeg skal sammenligne til kristendommens udvikling, så vil jeg sige, at du går for hurtigt frem. Tiden er slet ikke moden til at tage deres tro fra dem, og tro, at de kan tro på din måde. Det er langt mere realistisk og oplagt, at lære dem, at din sandhed ikke er min sandhed, og at det er ok. Der vil komme nogen grimme konfrontationer, men det kan i alle tilfælde ikke undgås nu disse mennesker er i landet.

 6. Iøvrigt er det min oplevelse, at når jeg møder muslimer, og det er fortrinsvis unge mænd, at de lyser gevaldigt op, når de oplever, at jeg også har en hellig bog. Den danske mangel på tro respekterer de ikke, og der har de behov for at lære religiøs tolerance, ikke religionsvidenskab og liberalisme.

 7. dcv2

  Religionsfaget i gymnasiet og hf handler ikke om at eleverne/kursisterne skal lære at tro som jeg gør det. Det handler om at man skal blive bedre til at forstå religionerne – ens evt. egen og de andres. Min erfaring er at langt de fleste muslimer – især men ikke kun pigerne, holder meget af religionsfaget. Konfrontationer kan opstå, man sådanne kan såmænd også udløses af kristne eller ateister. Alt i alt er de dog ekstremt sjældne. Og nej, jeg kender ingen religionslærer i gymnasiet eller hf der går rundt og er bange for deres muslimske elever/kursister.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *