Menu
Kategorier

Skrevet af den 9 nov, 2014 under Lgbt | 0 kommentarer

Misbrug af Krystalnatten

 

Den 9. november 1938 sendte Joseph Goebbels, en af de mest magtfulde mænd i Nazityskland, nazistiske partisoldater ud for at nedbrænde landets synagoger, smadre jødisk ejede forretninger og på anden måde orkestrere hvad der skulle ligne det tyske folks harme over at en jøde havde dræbt en tysk diplomatisk medarbejder i Paris. Krystalnatten, som denne forbrydelse ofte kaldes, fik verden over mange til at åbne øjnene for det nazistiske regimes brutalitet og sygelige had til jøderne – og den bliver ofte set som en vigtig milepæl på den vej, der endte med udryddelse af 6.000.000 jøder.

Det er derfor en god ide, at minde årsdagen for Krystalnatten – og huske alle på hvad antisemitisme kan føre til, men desværre bliver denne tragiske begivenhed kun alt for ofte misbrugt i venstreorienterede sammenhænge til at markere alt andet end lige præcis forfølgelsen af jøderne.

Et eksempel herpå er en demonstration, som Enhedslisten på Nørrebro, SFU NØ og nogle grupperinger for transpersoner afholder i år og som de har givet titlen “Nej til diskrimination i alle dens former – aldrig mere Krystalnat”.

I indkaldelsen får man i starten godt nok at vide, at der den 9. november 1938 blev fængslet – og det der var værre – ca. 26.000 jøder. Men derefter rettes fokus klart et andet sted hen når der skrives: “I år er 76-årsdagen for den nat, der markerede optrapningen af den systematiske forfølgelse og udryddelse af jøder, handicappede, seksuelle minoriteter og anderledes tænkende i Tyskland og de senere besatte områder. ” Det er simpelthen historisk ukorrekt, at den 9. november 1938 markerede optrapningen af forfølgelsen af nogen som helst anden gruppe end jøderne. Ikke, at nazisterne ikke forfulgte andre minoriteter end jøderne, men Krystalnatten har intet med disse andre forbrydelser at gøre.

Men nu er det også tydeligt  at denne demonstration, hvor ingen af talerne meget sigende repræsenterer det jødiske trossamfund, intet har med antisemitismen og dens følger at gøre. Faktisk optræder ordet “antisemitisme” slet ikke i annonceringen af demonstrationen! Hvad demonstrationens virkelige formål er fremgår af følgende udsagn: “I København ved vi, at racismen, sexisme og fobi mod transpersoner lever – mellem mennesker i hverdagen; i myndighedernes måde at møde borgere på; i statens måde at adskille borgere fra ikke-borgere.”

Hvad man så øjensynligt ikke ved i København er, at antisemitismen også lever, f.eks. i form af hærværk mod den jødiske skole i byen eller overfald på folk, der går med den jødiske kalot. Et er nemlig, at man tydeligvis ikke har sat sig ind i de historiske forhold  der lå bag Krystalnatten – og at man vil bruge den til at tale om ting, der intet har med denne forbrydelse at gøre. Men at man tydeligvis i al sin iver for at være antiracist, antisexist og imod transfobi slet ikke har tid til at forholde sig til hvad Krystalnatten faktisk handlede om, ja det er intet mindre end et slag i ansigtet på antisemitismens ofre!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *