Menu
Kategorier

Skrevet af den 2 aug, 2012 under Ikke kategoriseret | 2 kommentarer

Kan man gøre kvinder medansvarlige for at de blev voldtaget?

Jeg går ind for det multikulturelle Danmark. Jeg får ind for kulturel mangfoldighed og respekt for forskellighed. Alligevel må jeg indrømme, at jeg sommetider må stå af når nogle forskere eller debattører kommer ud på det helt dybe vand i deres forsøg på at forsvare etiske minoriteter. Et eksempel er en artikel på Etik.dk, der behandler det forhold, at over halvdelen af de voldtægter, der anmeldes i Danmark, er blevet begået af indvandrere eller efterkommere af indvandrere. I artiklen citeres seniorforsker ved Institut for Folkesundhed Karin Helweg-Larsen for følgende udsagn: “Unge piger skal være mere bevidste om, hvilke signaler de sender, og skal være bedre til at tolke andres signaler og reagere på dem. Det gælder især over for mænd, der har en anden kulturel baggrund end dem selv. ” Og mht. spørgsmålet om skyld og ansvar siger hun: “Man kan sjældent sige helt firkantet, at det overhoved ikke er offerets skyld, når man taler om kontaktsvoldtægter. Man har også et ansvar for, hvad der sker med en selv. Hvis du udsender erotiske signaler og synes, det er sjovt at flirte og blive begæret, må du være klar over, at mænd kan opfatte og reagere forskelligt på dine signaler. Piger har også et ansvar for, at en situation ender godt.”

Og heri bekræftes hun af kønsforsker på Roskilde Universitet Karen Sjørup, der dog ikke vil give kvinder medskyld i at de bliver voldtaget. Hun fremhæver, at “kvinder er nødt til at kalkulere deres risici. Når det handler om sex, er man meget afhængig af kulturelle koder, og i et multikulturelt samfund som Danmark kan man ikke umiddelbart tage for givet, at alle opfatter de koder ens“.

Det bemærkelsesværdige ved disse to kvindelige forskere, er, at de med deres argumentation lægger op til at etnisk danske kvinder skal opføre sig anderledes overfor mænd med en anden etnisk baggrund end de vil opføre sig overfor såkaldte danske mænd. Eller sagt på en anden måde, de sætter de etnisk danske kvinder i en catch-22 situation. Hvis de følger Karin Helweg-Larsens og Karen Sjørups velmente råd vil de kunne blive beskyldt for racediskrimination, ja for racisme. Og hvis de ikke vil udsætte sig for sådanne beskyldninger må de leve med at de er medansvarlige hvis de skulle blive voldtaget.

Og hvis de unge kvinder skal kalkulere med en særlig risici ved at omgås etniske minoritets mænd, så har diskotek- og barejerne vel også ret til at vurdere, at de af hensyn til deres kvindelige klientels sikkerhed ikke vil acceptere sådanne mænd som deres kunder?

Det er i mine øjne en blindgyde at ville gøre sexovergreb til et spørgsmål om offerets medansvar og om kulturforskelle, som fører til voldtægt. Mænd såvel som kvinder kan begå sexovergreb, og det uafhængigt af deres kulturbaggrund. Vi skal ikke møde mennesker med en særlig mistanke fordi de har en anden kultur end vores egen. Men alle, uanset køn og kulturbaggrund, har krav på at man ikke krænker deres seksuelle grænser. Og dem der ikke kan finde ud af det skal mødes med hårde og markante sanktioner fra samfundets vegne. Det er aldrig offerets ansvar, at det bliver misbrugt, ansvaret ligger udelukkende hos den, der krænker.

 

 

2 Kommentarer

  1. Hvis en indvandrer ser danske kvinder som luddere, når de ikke bædrer slør. Så er det ikke underligt, hvis han går lidt mere direkte til dem, end han ville overfor en ærbar kvinde med slør. Kvinder må i den situation vænne sig til at være kontante i deres afvisning for at undgå en uheldig udvikling af mødet.

    • Kontant afvisning fortjener enhver, som overskrider dine grænser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *