Menu
Kategorier

Skrevet af den 8 jun, 2012 under Ikke kategoriseret | 1 kommentar

Hvorfor offentliggør den katolske kirke ikke advokatundersøgelsen?

Medierne er i dag, ca. to år efter mediestormen om sexovergreb  begået af katolske præster i Danmark, forbløffende tavse om denne problematik. Det er der nok flere årsager til. En er sandsynligvis DR dokumentaren ”Præster under anklage”, produceret af journalisten Irene Thyrri. Denne udsendelse er, sådan som jeg ser det, en stærkt manipuleret fortælling der hovedsageligt skal fremstille en af de sexanklagede præster, Reinhold Sahner, som noget nær en moderne helgen. Men, det er min teori, for at det ikke skal fremstå for klart at der er tale om et partindlæg i en ret så indviklet strid om Reinhold Sahners skyld eller uskyld bliver hele udsendelsen pakket ind i en, ligeledes manipuleret, fortælling om at der sådan set slet ikke er noget hold i anklagerne mod de katolske præster. Sådan forholder det sig nu ikke, ikke efter min mening i hvert fald.

Irene Thyrris, efter min overbevisning alt andet end journalistisk objektive fortælling om de uskyldige katolske præster, blev imidlertid troet af mange, alt for mange. Og det sammenholdt med at sagerne nok ikke var ”blodige” nok og mediernes generelle tendens til hurtigt at tabe interessen for de historier, som de selv først har slået stort op, har medført at der ikke længere er noget mediepres på den katolske kirke. Og uden mediepres, det må man sige, er den katolske kirke i Danmark ikke ligefrem begejstret for at få afklaret hvordan den katolske kirke har håndteret klager over katolske præsters sexovergreb.

Denne manglende vilje til uden mediepres selv at tage problematikken op fremgår tydeligt af den katolske kirkes behandling af den uvildige advokatundersøgelse af kirkens håndtering af sexovergreb som den ellers selv satte i værk den 30. maj 2010, da mediepresset var ganske voldsomt. Denne advokatundersøgelse var sat til at vare halvandet år og den burde derfor være blevet afsluttet og overgivet til den katolske biskop i løbet af efteråret 2011.

At advokatundersøgelsen da også er færdig og ligger på biskoppens bord fremgår af at man, noget forsinket, for nyligt har suspenderet en præst hvis kirkeligt set ubehandlede sag dukkede op i forbindelse med denne undersøgelse. Så hvorfor bliver den uvildige advokatundersøgelse ikke offentliggjort? Ja, det kan man jo kun gisne om. At det bare skulle handle om at undersøgelsen nu skal opdateres med dokumenter om præstens fratræden retfærdiggør ikke den lange forsinkelse. En sådan opdatering burde ikke tage mange minutter og er jo heller ikke væsentlig i forhold til undersøgelsens mandat, der var afgrænset til henvendelser rettet til den katolske kirke før den 1. august 2010.

Der virker derfor mere sandsynligt at der er tale om forhold vedrørende det generelle indhold af undersøgelsen. Hvis advokatundersøgelsen alt andet lige frikender den katolske kirke er det i mine øjne i hvert fald mærkeligt, at man ikke ser at får den offentliggjort. Hvis undersøgelsen derimod er mindre gunstig er det naturligvis ærgerligt for den katolske kirke selv at skulle rette opmærksomhed på kirkens fejltrin, så måske man sidder og lurepasser på en situation, hvor medierne er optaget af noget helt andet, sådan at advokatundersøgelsen måske vil blive overset?

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *